Contributing to food security from local knowledge

The production of native corn by the Poblano Council for Conservation Agriculture

Authors

  • José Francisco Ávila Castañeda Universidad Autónoma Chapingo
  • Cristóbal Santos Cervantes Universidad Autónoma Chapingo

DOI:

https://doi.org/10.24275//uamxoc-dcsh/argumentos/2022100-14

Keywords:

local knowledge, conservation agriculture, native corn and food security

Abstract

In Mexico, neoliberal policies have adverse effects on the agricultural sector: the withdrawal of direct government support for production and the policy of promoting agriculture based on agribusiness, leads to thousands of producers and peasants facing the possibility of abandoning their lands. and stop growing their corn, which represent an indispensable part of the basic diet of millions of families; but they also form an element of their culture and identity, which reflects a conception of life associated with the land. In the national territory, there are various organized social actors that seek to break with the paradigm of the development mo­del, with which the present work has the objective of analyzing the experience of the Poblano Council of Conservation Agriculture (Copac), in the state of Puebla, who a Over ten years it has contributed to food security from local knowledge in the production of native corn.

Author Biographies

José Francisco Ávila Castañeda, Universidad Autónoma Chapingo

Doctor en desarrollo rural por la UAM-Xochimilco, Posdoctorante en el posgrado en desarrollo rural regional, Universidad Autónoma Chapingo, investigador independiente. Miembro de la Asociación Mexicana de Estudios Rurales y de la Unión de Científicos Comprometidos con la Sociedad. Ha trabajado en el monitoreo de flujos génicos en maíz transgénico, en el estado de Oaxaca y en el Distrito Federal, coordinado por la UAM-Iztapalapa y el Instituto Nacional de Ecología. Colaborador en la UAM-Azcapotzalco y con el Instituto de Investigaciones Sociales de la UNAM en el proyecto “Impactos sociales, económicos y culturales de la posible introducción de maíz genéticamente modificado en México”.

Cristóbal Santos Cervantes, Universidad Autónoma Chapingo

Ingeniero agrónomo con especialidad en sociología rural egresado de la Escuela Nacional de Agricultura de la Universidad Autónoma Chapingo (UACh), con maestría en desarrollo rural por la UAM y doctorado en ciencias sociales con área de concentración en desarrollo rural por la UAM-Xochimilco. Profesor-investigador del posgrado en desarrollo rural regional de Centros Regionales de la UACh en donde coordina la línea de investigación migración, género, cultura y estrategias de reproducción social. Sus líneas de investigación son organización social, movimientos sociales y campesinos, cultura y desarrollo.

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Published

2022-11-29

How to Cite

Ávila Castañeda, J. F., & Santos Cervantes, C. (2022). Contributing to food security from local knowledge: The production of native corn by the Poblano Council for Conservation Agriculture. Argumentos Estudios críticos De La Sociedad, (100), 305–325. https://doi.org/10.24275//uamxoc-dcsh/argumentos/2022100-14