El alimento como tecnología, obesidad y cambio climático

Authors

  • Rodrigo Iván Liceaga Mendoza Universidad Autónoma Metropolitana, Unidad Xochimilco
  • Carmen Paulina Rodríguez López Universidad Autónoma Metropolitana, Unidad Xochimilco

DOI:

https://doi.org/10.24275/uamxoc-dcsh/argumentos/202092-07

Keywords:

Instrumentality, helth, ecological knowledge, food systems, Tseltal knowledge

Abstract

This article draws on the effect that the production, distribution and consumption of food has for the generation of greenhouse gas emissions and public health, and argues, through a critical approach to western metaphysics and the example of obesity as a global health problem, that food has been produced as an ‘instrument’. In so doing, food has become a technology that halts the production of shared ecological and political knowledge, thus diminishing what they were intended to enhance—public health and the environment. Informed by tseltal and tojolabal knowledge, the article proposes that beings are not to be objectified as ‘food’, as this abstraction compromises the interaction and shared knowledge that are fundamental for health and care and the balance between a multiplicity of beings that co-inhabit the planet.

Author Biographies

Rodrigo Iván Liceaga Mendoza, Universidad Autónoma Metropolitana, Unidad Xochimilco

Doctor en política por la Universidad de Bristol, maestro en comunicación y política por la UAM-Xochimilco y licenciado en relaciones internacionales por la Universidad Nacional Autónoma de México. Línea de investigación centrada en temas de filosofía política, política mundial, filosofía de la tecnología y aproximaciones críticas a la tecnología como estudios sobre ciencia y tecnología en relaciones internacionales. 

Carmen Paulina Rodríguez López, Universidad Autónoma Metropolitana, Unidad Xochimilco

Doctora en biología experimental por la UAM-Iztapalapa. Actualmente inscrita al Departamento de Atención a la Salud como profesor-investigador en la UAM-Xochimilco. La línea de investigación se ha centrado en temas sobre obesidad, inflamación y síndrome metabólico en población escolar y adultos jóvenes desde un nivel celular, así como de intervención sobre hábitos de alimentación y de actividad física.

Published

2020-10-27

How to Cite

Liceaga Mendoza, R. I., & Rodríguez López, C. P. (2020). El alimento como tecnología, obesidad y cambio climático. Argumentos Estudios críticos De La Sociedad, 1(92), 157–180. https://doi.org/10.24275/uamxoc-dcsh/argumentos/202092-07

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